Sinds Karin's man beginnend hobby-imker is, worden we wekelijks, wat zeggen we…dagelijks verblijd met weetjes over het bijenvolk. Dat gaat zo: je luistert geduldig naar spontane uitleg van manlief, je observeert samen het leven rond de bijenkasten, je kijkt eens mee naar wat youtube filmpjes. Daar mag je allemaal dankbaar voor zijn, want niets leukers dan je verbazen over het gedrag van deze kleine, gewiekste, ijverige beestjes. Onze persoonlijke top-drie.
Girlpower
Allereerst: alleen maar girlpower daar in de bijenkast. Natuurlijk, er is een koningin, maar toch is het niet zij die de macht in handen heeft. De koningin mag eigenlijk alleen maar eten en eitjes leggen, zo’n 1000 tot 1500 per dag. Ze meet het celletje van de raat op waar ze het eitje gaat leggen, is het een klein celletje dan legt ze er een bevrucht eitje in (dat wordt een dochter, een werkster), is de cel groter dan legt ze er een onbevrucht eitje in (dat wordt een dar, een mannetjesbij). Best veel verantwoordelijkheid, maar de échte power ligt bij de werksters. Zij zijn het die de beslissingen nemen in en rond de kast. Of ze een nieuwe koningin nemen of niet, wat voor soort raat er gebouwd wordt, of ze moeten gaan zwermen en ook hoe ze de darren na gedane zaken (lees: de bevruchting van de koningin) aan het einde van het seizoen de kast uit werken, met andere woorden hoe de darrenslacht uit te voeren.
Kwispeldans
Ten tweede: het bijenvolk is een dansgraag volkje. Nee, niet zomaar voor de leuk, maar om te communiceren. Zo is de kwispeldans uitgevonden om te vertellen waar nectar te vinden is. Achtjes draaien en met het achterlijfje kwispelen. De manier waarop zegt iets over de richting en afstand waar die nectar te halen is. Geniaal.
Beroker
Ten derde: de beroker. Die ziet er enigszins magisch uit. Een holle koker met handvat waarin iets verbrand wordt. Tabakssnippers of kattenbakvulling of geperste houtsnippers. Het gaat om de rookontwikkeling die op die verbranding volgt. Doet denken aan de magiër op het podium waar de nodige rookwolken voor dat extra mysterieuze sfeertje zorgen. Toch heeft de beroker van de imker een praktischer doel. Help, er is brand, denken de bijtjes. Wég hier, maar wel graag met zoveel mogelijk honing. Dat wordt dus snel honing opslurpen. Daarna hebben ze zo’n bolle buikjes dat ze hun lichaam niet meer krom kunnen trekken om te steken. Fijn voor de imker. Die kan dan ondertussen even zijn klusjes in of bij de bijenkasten afhandelen.
Supergezond
Maar goed, het was weer een heel gedoe, dit bijenseizoen. Maar uit al dat gezwoeg is wel een mooi kindje voortgekomen. Een goud-geel, supergezond en overheerlijk vloeibaar goedje. En we noemen hem (of haar): Lente Honing of Bloemen Honing. Of Crême Honing als de imker 'm crêmig heeft geroerd om snelle versuikering te voorkomen. In alle gevallen puur natuur. Met liefde gefabriceerd door de bijen, de imker en de assistent-imkers. En al die liefde, die proef je. Bijvoorbeeld in onze Honingtuin.
Info
Een potje van 450 gram kost €7. Crême-honing kost €7,50. Af te halen in Mheer - Dorpsstraat 16.